PEACE RUN 2022

Celosvětový Mírový běh, který v roce 2022 běží v Evropě přes Maďarsko, Slovensko, Česko, Polsko a Rakousko, zavítal dne 19. května do Golčova Jeníkova. Několik našich žáků se v odpoledních hodinách aktivně přidalo k asi 20 běžcům z celého světa a doběhli s nimi v 17 hod. před městskou radnici.

Druhý den v 8.30 hod. se všichni žáci naší školy shromáždili ve sportovní hale, aby se mohli osobně podílet na tak významné mírové akci. Běžci si pro nás připravili program s názvem „Mírový tým“. Každý z nich k žákům promluvil ve svém rodném jazyce, přičemž žáci měli za úkol uhodnout, z jaké země pochází, např. Ukrajina, Polsko, Slovensko, Japonsko atd. V další části se zaměřili na rozvoj přátelství, týmové spolupráce a vzájemné pomoci mezi lidmi. Rovněž nám společně zazpívali hymnu Mírového běhu.

Žáci naší školy si ve spolupráci s DDM Světlá nad Sázavou připravili pro běžce kulturně-sportovní program. Skupiny Street dance 1 a 2 předvedly svá poutavá taneční vystoupení, následovala ukázka florbalových dovedností našich žáků z 1. a 2. stupně a na závěr vystoupila Linda z 9. ročníku se svou sestřenicí a ukázaly nám dvě vystoupení, s nimiž soutěžily na mistrovství Evropy a mistrovství světa. Program byl nabitý, pestrý a především nezapomenutelný. Na památku jsme obdrželi pamětní diplom za spoluúčast na Mírovém běhu.

Jsme poctěni, že PEACE RUN 2022 zavítal do našeho města, naší školy a že se každý z nás mohl podílet na myšlence míru. Každý z účastníků si předal Mírovou pochodeň a vnitřně pocítil sílu míru. Jednalo se o nezapomenutelný zážitek.

Jiří Blabolil