Společný výlet žáků 4. A a 4. B do Kutné Hory

Tak už tu máme zase pomalu konec jednoho školního roku. S ním přichází i plánování výletů. V letošním roce jsme zvolili putování po stopách historie v nedalekém okolí. Navštívili jsme město Kutná Hora a jeho úžasné památky.

            První zastávkou našeho putování byla Kostnice. Umíte si představit bizarnější výzdobu, než lustr složený ze všech kostí lidského těla nebo dekorace z lidských lopatek a kyčlí?  Poslední dobou prochází celý areál kostnice celkovou obnovou.

            Dalším zastavením byl chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Mohutná okna i celková dispozice stavby neměla ve své době v Čechách obdoby. Spolu s Barborou a historickým centrem města je součástí listiny chráněných památek UNESCO. Paní průvodkyně, která nás provázela oběma památkami, nám podala úžasný výklad a dokázala všechny zaujmout.

              Bylo krásné počasí, sluníčko se vesele usmívalo a my jsme se pěšky přesunuli centrem města až k další památce – chrámu Sv. Barbory. Uvnitř na nás dýchla jedinečná atmosféra tlumeného světla barevných okenních vitráží a dokonalé akustiky. V tomto chrámu se kromě mší pořádají také varhanní a klavírní koncerty.

            Nebyl by to ale správný výlet, kdyby si děti nenakoupily suvenýry pohlednice a jiné upomínkové předměty. Poslední penízky zmizely z peněženek, únava se začala projevovat a my míříme na nádraží. Sotva jsme však nastoupili do vlaku, obloha se zatáhla a začaly padat první kapky deště. Všichni jsme unavení, ale spokojení. Výlet do Kutné Hory se opravdu vydařil.

                                                                                                                                                                                                                                      H. Klepačová, K. Nalezinková