LYŽAŘSKÝ KURZ

Lyžařský kurz žáků 5. a 7. ročníků se v letošním roce konal v termínu 13. 1. – 19. 1. 2024. Tradičně jsme zavítali do obce Jedlová, která je součástí Deštné v Orlických horách. Ubytovali jsme se na chatě Lenka, která na týden patřila jen nám. Stravovali jsme se v níže položené chatě Kristýna. Prostředí i majitele dobře známe, takže si vyjdeme vstříc a nic nás nemůže zaskočit. Sněhové podmínky byly letos sice lepší nežli v roce minulém, ale do ladovské zimy měly daleko. Lyžařský vlek START nebyl v provozu, a tak jsme museli dojíždět do nedaleké Deštné na sjezdovku Marta II.

Na horách jsme měli 3 instruktory: Jirku, Michala a Jiřího, dále vychovatelku Jarču a zdravotní sestru v akci Pavla. Děti byly rozděleny do tří družstev podle lyžařských dovedností. První a druhé družstvo lyžovalo povětšinou na modré sjezdovce, ovšem žáci se nezalekli ani červené sjezdovky. Třetí družstvo si užívalo každodenní slalomy na malé sjezdovce. Všichni si lyžování užili a až na drobná naražení se nikomu nic nestalo, což nás velmi těšilo.

Pro zpestření jsme se v úterý vypravili na nejvyšší bod hory Velká Deštná a vystoupali na nově postavenou vyhlídku. Na Šerlich jsme se nechali vyvést autobusem a poté jsme se vycházkovým tempem vydali k vrcholu. Výhled do kraje nebyl valný, neboť viditelnost byla snížena hustou mlhou. Udělali jsme si památeční fotku a Luisiným údolím se vydali zpět do Jedlové. Cesta příjemně ubíhala, zasněžená krajina připomínala romantickou pustinu. Každý si užil pěší výlet po svém. Nezapomněli jsme navštívit kostel svatého Matouše a pokochat se místními panoramaty, neboť mlha ustoupila. Na závěr dne jsme si vyslechli přednášku o nebezpečí hor, kterou nám tradičně prezentoval člen horské služby pan Pochobradský.

Dny příjemně plynuly, nálada na chatě i na svahu byla přátelská. Poslední večer čekala žáky tradiční bojovka. Žáci se rozdělili do párů a vydali se na noční výpravu. Cílem bylo najít pět stanovišť a poté úspěšně najít cestu zpět na chatu. Po bojovce následovala odměna ve formě diskotéky. Unaveni, ale spokojeni, ulehli všichni ke spánku.

Lyžařský kurz se vydařil! Mnozí jsme si přivezli nezapomenutelné zážitky, na které budeme dlouho vzpomínat.

                                                                                                                                                             Jiří Blabolil