Vodní království

Ve středu 28. 6. 2023 se žáci šestého ročníku se svými třídními učitelkami vypravili do Čáslavi k rybníku Homolka, kde je čekala pro naši školu zatím netradiční akce. Pan Bc. Vlasák z muzea perfektně připravil pro partu zvídavých přírodovědců spoustu zábavných aktivit. Celé dopoledne tak žáci strávili v přírodě ve společnosti vodních bezobratlých živočichů.

Se síťkami planktonkami lovili v rybníku vodní plže plovatky, drobné korýše např. perloočky a rozličný hmyz např. vodní ploštice bruslařky, znakoplavky nebo splešťule a také larvy komárů nebo vážek. Dozvěděli se, že na některé druhy není dobré jen tak sahat, protože jsou vybaveny bodavě sacím ústrojím.

Se síťkami na hmyz děti nalovily v trávě a na keřích mnoho brouků, kobylek a dvoukřídlého hmyzu jako např. pestřenky, pakomáry apod. Naučily se také, jak s nimi zacházet, aby jim chycené exempláře hned neuletěly.

Pan Bc. Vlasák šesťáky důkladně seznámil s přírodovědnými pomůckami, které se hodí pro výzkum v terénu, jako jsou např. kapesní mikroskopy nebo krabičky s lupou.

Děti si mohly v přírodě ověřit svoje znalosti z hodin přírodopisu, protože právě koncem roku se zabývaly ekosystémem rybníka. Nás, učitelky přírodopisu, mnohé z nich potěšily svými vědomostmi.

Za celý tým přírodovědců z terénu Mgr. Markéta Johnová a Monika Ortová