Testování SCIO – anglický jazyk

Na konci letošního školního roku proběhlo testování úrovně znalostí z anglického jazyka v 9. ročnících. Testování realizuje společnost SCIO.

Test měří základní jazykové dovednosti – čtení a poslech. Úlohy ověřují čtení a porozumění textu, porozumění mluvenému slovu, znalost gramatiky a slovní zásoby, schopnost orientace v základních konverzačních situacích. Test vychází z kategorií Společného evropského referenčního rámce pro jazyky a zkoumá znalosti každého testovaného individuálně. Pro žáky od 5. tříd ZŠ až po 4. ročník SŠ je podle tohoto rámce stanovena škála úrovně znalostí od A0 až po C1+. Požadovaná úroveň pro žáky 9. ročníku ZŠ je A2.

Testování proběhlo on-line v aplikaci ScioDat. Test obsahoval 45 úloh. Výběr úloh byl přizpůsoben předchozím odpovědím žáka a byl ukončen ve chvíli, kdy byla přesně určena úroveň znalostí. Každý žák hned po testování získal podrobnou zprávu s přehledem a popisem jednotlivých úrovní.

Nejlepšího nadprůměrného výsledku dosáhla žákyně 9. A Denisa Dlouhá, která dosáhla na úroveň B2. Nadprůměrného výsledku úrovně B1 dosáhlo dalších 7 žáků – Monika Cemperová, Tereza Čechová, Adam Dušek, Mikuláš Houdek, Adéla Kozáková, Kristýna Obrdlíková a Adéla Vidourková. Většina zbývajících žáků splnila požadovanou úroveň pro základní školy A2.

Všem patří gratulace!

Testování slouží pro získání nestranné zpětné vazby jak pro učitele, tak i pro žáky. Poukazuje na oblasti, na které se mají obě strany v dalším období více zaměřit, co je potřeba zlepšit. Podrobná hodnotící zpráva, kterou žáci na konci testu získali, by měla pomoci získat lepší výsledek těm, kteří na předpokládanou úroveň A2 nedosáhli.

Co přát deváťákům? V osobním životě určitě hlavně zdraví a štěstí. Ať vám život ukazuje především svou pozitivní stránku. A na úplný závěr si neodpustím ještě jedno učitelské přání – ať vám další studium, a nejenom angličtiny, přináší radost, nikoliv starost.

Mgr. J. Horčičková