Návštěva Terezína

Ve středu 11. května jsme se mohli podívat do Terezína. Abych byl konkrétní, jeli žáci z 9. A a 9. B a sedm žáků ze Základní školy ve Vilémově. Terezín, nacházející se v Ústeckém kraji nedaleko Litoměřic, je nechvalně známý především kvůli druhé světové válce, ve které sloužil jako ghetto.

O půl sedmé vyjel autobus od školy, kde jsme měli sraz, a po přibližně dvouhodinové cestě dorazil do terezínského muzea. Po krátkém výkladu v muzeu jsme se rozdělili na dvě skupiny a s velice příjemnými průvodci jsme se podívali na některá místa v Terezíně, jako například do kasáren nebo do hradeb ghetta.

Poté, co jsme si prohlédli tamější krematorium, jsme jeli do další části Terezína, do Malé pevnosti. I když byl v terezínském ghettu velice těžký život, ještě horší podmínky měli lidé uvěznění v Malé pevnosti, ve které byl vězněn mimo jiné i Gavrilo Princip za atentát na Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii.

Okolo šesté hodiny jsme dorazili zpět do Golčova Jeníkova. Nebylo by asi vhodné, kdybych napsal, že byl výlet hezký, a tak radši řeknu, že byl velice zajímavý. A v každém z nás zanechala tato smutná část naší historie plno dojmů.

Závěrem bych chtěl poděkovat paní učitelce Moravcové a panu učiteli Mináři za možnost této exkurze.

David Mudruňka, 9. B