Ve středu 24. dubna odpoledne náš školní tým – Ema Jiráková, Kateřina Blažková, Šimon Kratochvíl a Jakub Procházka – vyrazil s naší paní učitelkou Markétou Moravcovou vlakem do Teplic. V budově gymnázia probíhala dějepisná soutěž pro druhý stupeň základních škol – Historiáda.

Po přespání v tělocvičně každý tým odrecitoval báseň o svém městě. Pak už nastalo skupinové vyplňování protokolů a po vydatném obědě nás čekala exkurze s úkoly, které se týkaly kláštera v Oseku, zámku v Duchcově a lázeňského města Teplice. Léčebné prameny podle legendy objevilo kulhající prasátko, které se vyléčilo, a dokonce bylo čipernější než ostatní prasátka. Zjistili jsme, že kostelní varhany v klášteře mají 5 500 píšťal nebo že básník Goethe se setkal se skladatelem Beethovenem poprvé v Teplicích.

V pátek nás čekala návštěva dalšího kláštera přímo v Teplicích. Po obědě byla Historiáda ukončena. Domů jsme se vraceli příjemně unaveni a s úsměvem na tváři.

Děkujeme paní učitelce za dva dny plné dobrodružství, napětí a zábavy. Dozvěděli jsme se navíc spoustu dalších zajímavostí z historie.

 

                                                                                                   Šimon Kratochvíl, 8. A

Naše báseň:

 

Přijeli jsme ze středu Česka,

byla to k vám dlouhá cesta.

Velrybí kost najdeš u nás,

máme více různých krás.

Tvrz, synagogu, kostely dva,

hledat vše je dobrodružná hra.

O jakém městě mluvíme?

Z Golčova Jeníkova míříme.

 

Jeden známý pán,

Martin Maxmilián,

darem dostal naše město,

jako vzácné císařovo gesto.

Chrabrý byl a Švédy vyhnal,

všechny bitvy také vyhrál.