MUZIKÁLOVÉ PŘEDSTAVENÍ – SNĚHOVÁ KRÁLOVNA – HUDEBNÍ DIVADLO KARLÍN – PRAHA

Téměř po dvou letech, dne 26. 2. 2024, jsme se opět vypravili s žáky druhého stupně na muzikálové představení SNĚHOVÁ KRÁLOVNA, jenž vzniklo na motivy pohádkového příběhu od známého dánského autora Hanse Christiana Andersena. No a kam jinam než do známého Hudebního divadla Karlín do Prahy. Celý kulturní výlet byl plánován již od loňského října roku 2023. A protože byl dostatek volných lístků, oslovila jsem své kolegyně z prvního stupně, zda nechtějí také uspořádat stejný výlet na toto představení. Nápadu se chopila má kolegyně Radka Semrádová a zajistila lístky pro I. stupeň v počtu 105 dětí. Nás „druhostupňových“ se zúčastnilo 53 žáků. Takže výprava se 158 dětmi mohla začít.

Odjezd od školy byl naplánován v 7.00 hod., neboť představení bylo od 10.00 hod. (tedy dopolední). Všechny děti byly přesně v domluvenou dobu před školou a nebránilo nám již nic v nástupu do tří přistavených autobusů a vyrazit vstříc novému kulturnímu zážitku.

Při vchodu do karlínského divadla na nás všechny dýchla atmosféra krásných divadelních prostor. Po odložení všech věcí do šatny, byly dětem rozdány vstupenky a mohly se vydat na svá místa, která se nacházela ve 3. a 4. řadě na I. balkonu. První stupeň obsadil celý II. balkon. Děti měly tak velmi hezký výhled.

Děj příběhu nás zavedl do Dánska do doby 19. století, a to do roku 1845, kdy dva mladí devatenáctiletí lidé – KAJ A GERDA, prožívají vzájemně svou lásku a těší se na svou budoucí veselku jen do té doby, než Kaje zasáhne střep z rozbitého zrcadla Sněhové královny a jeho osobnost se mění k horšímu, stává se krutým a vše se mu nyní zdá ošklivé.

Gerda se vypraví Kaje hledat, překonává všechny životní nástrahy a překážky, až dojde k paláci Sněhové královny, kde najde Kaje zakletého do bezcitnosti a zapomnění. Naštěstí jejich přátelství a slzy prolomí zakletí a oba se vrátí domů, kam dorazí v době krásného jara.

Celé představení bylo protkáno nejen krásnými zpěvy výborných muzikálových zpěváků, příjemnou melodií, překrásnými kostýmy, ale i tancem, bohatou výpravou, úžasnou choreografií, kulisami a efekty.

Podle ohlasů všech dětí, se muzikálové představení moc líbilo a v závěrečné fázi příběhu došlo i na slzy.

Musím, jak jménem svým, tak i svých kolegyň, všechny děti, které s námi toto představení absolvovaly, moc pochválit za to, jak byly vkusně a velmi elegantně oblečeny, za bezproblémové chování, jak v divadle, tak i během cesty. Poděkování patří též mé kolegyni Mgr. Radce Semrádové za organizaci muzikálu pro I. stupeň.

Mgr. Hana Mazalová Klečáková

Mgr. Radka Semrádová