Lyžařský výcvikový kurz v Orlických horách

Každým rokem jezdí žáci z 5. a 7. tříd na lyžařský výcvikový kurz do Jedlové v Orlických horách. Druhou lednovou sobotu v 8 hod. ráno vyrazili žáci se svými instruktory za sněhem, neboť v našich zeměpisných podmínkách se toho času žádný nenacházel. Sněhový poprašek jsme poprvé spatřili až u „frňákovníku“, kde minulý rok leželo už asi 1,5 m sněhu, to nevěstilo nic dobrého. V Jedlové byl sníh jen na sjezdovce (35 cm) a na stinných místech u lesa.

Sobotní odpoledne jsme si ověřovali lyžařské dovednosti na stinné louce u lesa. Rozlyžování nebylo právě nejjednodušší, protože na louce byl nespočet krtinců, které prověřily pružnost lyžařů. Následující den probíhala výuka prvního a druhého družstva na sjezdovce Start. Třetí družstvo vyrazilo na sjezdovku třetí den. Ve středu a ve čtvrtek se vypravili nejzdatnější lyžaři do Deštné.

Všichni účastníci kurzu byli velmi snaživí, a tak výuka probíhala hladce. Lyžování bavilo nejen děti, ale i jejich instruktory. Celková pohoda vládla i na chatě Lenka, kde jsme byli ubytováni. Snídaně, obědy i večeře jsme měli na chatě Kristýna, kde nás kuchař Karel se svými „kuchtíky“ sytil lahodnými pokrmy. Přijel-li sem někdo zhubnout, neměl šanci.

Večerní program byl rozmanitý. Mladí lyžaři byli poučeni o chování na sjezdovce, naučili se desatero a člen horské služby je seznámil s nebezpečím na horách a s nejdůležitějšími zásadami. Ve večerním programu byl čas i na zábavu. Paní vychovatelka a slečna instruktorka si připravily zábavné hry, které prověřily nejen rychlost všech účastníků, ale i jejich logické uvažování a týmového ducha. O tom, že jsme v dobrých rukách, nás vždy přesvědčila „sestra v akci“ alias Pavel, který nás všude jistil se svým červeným zdravotnickým batohem. Tradičně byl s námi zkušený instruktor Luděk, který naučil lyžovat již stovky dětí a který nikdy nezkazí dobrou náladu. K poklidnému průběhu LVK přispěl i vedoucí kurzu. Zkrátka, bylo nám na horách krásně a velmi jsme si to užili.

Účastníci LVK