Cvičení v přírodě aneb Školní maraton

Žáci naší Základní školy zahájili letošní školní rok aktivně. Po Evropských dnech sportu následoval Školní maraton, kterého se rovněž účastnili všichni žáci včetně pedagogického sboru a navíc se ho zúčastnila legenda Československé, ale i celosvětové atletiky, rodačka z Golčova Jeníkova a patronka naší školy, paní Jarmila Kratochvílová. Již tento fakt předznamenával výjimečnost události. Při oficiálním zahájení nás naše patronka velmi mile překvapila, neboť nám věnovala unikátní dar přímo z dějiště 31. Letních olympijských her z Ria de Janeiro. Jednalo se o siluetu běžce, kterou nakreslil Emil Zátopek a jež byla symbolem české olympijské výpravy. Po slavnostním zahájení se začalo sportovat.
Jarmila rozběhla maratonskou štafetu a v jejích šlépějích běžely postupně děti z 1. stupně, následně i z 2. stupně a zahanbit se nenechali ani třídní učitelé. Souběžně se štafetou začal maraton v hodu kriketovým míčkem a ve skoku dalekém. Nad těmito třemi aktivitami drželi odborný a svědomitý dohled žáci 9.A. O doprovodný a rovněž velmi pestře pojatý program se postarali žáci z 9.B, kteří si připravili nejen zábavné pohybové hry, ale vyzkoušeli děti i ze zdravovědy, např. jak ošetřit zraněného v přírodě, na jaké číslo zavolat a co je nutné záchranářům sdělit. Třídy, které právě nesportovaly, se se svými vyučujícími vydaly na turistický výšlap po Jeníkově. Organizace probíhala na výbornou. Každý byl včas tam, kde měl být, a na nikoho se nemuselo čekat, nikoho nebylo třeba přemlouvat. Všichni si chtěli užít pohybu na čerstvém vzduchu a ve zdraví splnit dané disciplíny. Počasí nám rovněž bylo nápomocno.
A k jakým výsledkům jsme se společnými silami dobrali? Maratonský běh 42,195 km, který odpovídal 383,5 kolečkům na víceúčelovém hřišti, jsme uběhli v čase 2:40:08 h. Kriketovým míčkem jsme po dvou platných pokusech na 1. a 2. stupni naházeli celkem 39 899,7 m. Do dálky děti naskákaly (po dvou platných pokusech) celkem 1 358,05 m. Jedná se o velmi pěkné výkony, které hodláme v příštích letech atakovat.
Upřímně děkuji všem za bezchybnou organizaci, nadšení pro pohyb, soutěžení v týmovém duchu, ohleduplnost k ostatním, disciplinovanost při přechodech a v neposlední řadě za ochotu podporovat pohyb dětí na zdravém vzduchu.
Sportu zdar!!!

Mgr. Jiří Blabolil

dscn05571   dscn05631   dscn05701   2   3   4   5