Den Země u nás ve škole

Pralesy – plíce Země

 Svátek planety Země, našeho jedinečného a nenahraditelného domova, jsme si letos v dubnu připomněli hned dvakrát.

Ve středu 4. 4. 2018 nás navštívil lektor spolku Prales dětem pan Petr Coubal, aby nám tak přiblížil velmi zajímavý a smysluplný projekt Green Life.

Projekt Green Life se zabývá záchranou deštného lesa a kriticky ohrožených druhů zvířat v jihovýchodní Asii, jako jsou tygři malajští, sloni džungloví nebo orangutani sumaterští.

V roce 2009 vznikla v Indonésii na ostrově Sumatra česko-slovensko-indonéská pralesní rezervace Green Life, která vytváří ochrannou zónu mezi divokou přírodou a lidskou civilizací. Spolek vykupuje plantáže, nechá je zarůst sekundárním pralesem a navrací je tak zpět přírodě. Dále se aktivně zapojuje do ochrany deštného lesa pořizováním a instalací fotopastí, které mají za úkol rozkrýt pytlácké stezky a zajistit proti pytlákům dostatek důkazů. Fotopasti pak přináší mnoho cenných obrazů ze života divokých zvířat v jejich přirozeném prostředí.

Viděli jsme mnoho pěkných fotek a videí a vyslechli si příběhy o konkrétních záchranných akcích. Beseda nás velmi zasáhla a ve většině z nás nastartovala chuť aktivně pomáhat při ochraně přírody.

   

 

Ukliďme svět, ukliďme Česko!

 V pátek 6. 4. 2018 a v pondělí 9. 4. 2018 se žáci naší školy se svými učiteli vyzbrojili velkými igelitovými pytli a ochrannými rukavicemi a vydali se po předem vytyčených trasách na jarní úklid přírody a veřejných prostranství v Golčově Jeníkově a okolí. Připojili se tak k celosvětovému a celorepublikovému projektu, který má za úkol připomenout všem lidem, že přírodu nelze jen bezmezně drancovat, ale že o ni musíme neustále pečovat.

Ten, kdo dneska uklízel, si možná příště rozmyslí vyhazovat odpadky bezostyšně kolem sebe.

Pytle a rukavice nám poskytli bezplatně organizátoři akce, s odvozem plných pytlů nám pomohl městský úřad.

Žáci přistoupili k úklidu aktivně a zodpovědně, nasbírali asi 90 pytlů odpadu, právem jim patří velká pochvala!

                                                                                                                                                         Mgr. Markéta Johnová